Hur börjar man med pistolskytte hos Mölndals Skytteförening?

Lägsta ålder för att börja skjuta pistol hos oss är sexton år. Är du yngre finns det information om vårt ungdomsskytte lite längre ned på den här sidan.

Alla blivande medlemmar, som inte redan har licens att inneha handeldvapen för målskjutning, börjar med att gå vår nybörjarkurs. Det är en utbildning på totalt tolv tvåtimmarspass där man både får lära sig mycket om säker hantering av vapen och grundläggande skjutteknik. Vi provar även på några olika skyttegrenar såsom till exempel sportpistol och fältskytte.

Nybörjarkursen går för närvarande på torsdagar mellan klockan 18.00 och 20.00. Det finns inga förkunskapskrav för att gå kursen. Kursavgiften är 2000 kronor och inkluderar allt som behövs under kursens gång, som till exempel tryckt kursmaterial, lån av föreningens vapen och hörselskydd, ammunition samt måltavlor och täcklappar.

Eventuellt överskott från kursverksamheten går till att underhålla och förnya klubbens vapen. Totalt ges två kurser varje år, en på våren med början i mars och en på hösten med början i augusti, maximalt antal deltagare är tolv per kurs.

Förutom nybörjarkursen måste man för att få söka en egen vapenlicens även gå den så kallade "Gröna kortet-kursen". Det är en kortare teoretisk utbildning som innehåller ytterligare information om hur tävlingar går till och annat matnyttigt för en blivande skytt. Efter avklarad utbildning kan man delta i större tävlingar utanför klubbens egen regi.

Under kursens gång kommer deltagarna att erbjudas medlemsskap i föreningen. Medlemsavgiften är för närvarande 1200 kronor per år och inkluderar avgifter till Svenska Pistolskytteförbundet. Det är inget krav att bli medlem för att gå kursen, men naturligvis vill vi gärna att så många som möjligt fortsätter att skjuta som fullvärdiga medlemmar hos oss även efter kursens slut. Samtliga medlemmar i klubben är välkommna att delta på klubbens interna tävlingar, har man inte ännu fått sin första licens går det utmärkt att låna klubbens vapen även vid dessa tillfällen.

Efter genomförd kurs kan man fortsätta träna med lånevapnen, under uppseende av klubbens skjutledare, på tisdagskvällar tills det att man uppfyllt kraven för att ansöka om egen vapenlicens. Kostnaden för varje träningstillfälle under fortsättningskursen är 50 kronor.

För närvarande har vi tyvärr anmälningsstopp till vår nybörjarverksamhet inom pistolskyttet, på grund av den långa väntetiden vi dragits med en längre tid. Detta är dock enbart en temporär åtgärd för att försöka korta ner tiden från intresseanmälan tills det att kursen startar. Vi kommer att återgå till normala rutiner så snart det är möjligt, men just nu är det svårt att ge något exakt datum för detta.

Eftersom poängen med den här åtgärden är att minska ned kön, inte skapa en ny, så finns det heller ingen lista man kan sätta upp sig på för att få reda på när verksamheten kommit igång igen. Den här sidan kommer att uppdateras så fort vi har mer information, så håll ett öga på den för att få besked.

Vi tar dock fortfarande emot medlemsansökningar från aktiva skyttar som redan innehar licens för målskjutning. Skicka i så fall ett mail till medlem@molndalsskytte.se för att få en blankett för medlemsansökan.

Hur börjar man med ungdomsskytte hos Mölndals Skytteförening?

För de lite yngre finns det möjlighet att börja öva skytte med klubbens luftgevär och korthållsgevär (kaliber .22lr, även kallade "salongsgevär"). Luftskyttet sker inomhus på vår 10m-bana medan korthållsgevär skjuts på 50m-banan utomhus när vädret tillåter.

Men gevär för vuxna då?

Mölndals Skytteförening har för närvarande inte någon organiserad aktivitet eller kursverksamhet i gevärsskytte för vuxna.